Ομάδα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη

Οι τέχνες την ταξίδεψαν σε ένα μαγικό μέρος, ένα μέρος ελευθερίας της έκφρασης, μοναδικότητας των ιδεών, αντισυμβατικών σκέψεων, ομορφιάς και διαχρονικότητας. Πολλές απόψεις, πολλές αλήθειες. Μετά, φοίτησε στο Goldsmiths τη χρυσή εποχή των YBA, των νέων Βρετανών καλλιτεχνών, που κατέλαβαν την καρδιά της. Δηλαδή, ο μεταμοντερνισμός και η σύγχρονη τέχνη. Ανεξάρτητη επιμελήτρια, συγγραφέας, dealer. Έκανε ένα διάλειμμα για χάρη της οικογένειας και επέστρεψε δριμύτερη ως διευθύντρια των Νέων της Τέχνης.

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ

Ιωάννα
Γκομούζα

Από παιδί πέταγε τη σκούφια της για τις οικογενειακές βόλτες στα μουσεία. Μπαίνοντας στη δημοσιογραφία ήταν μάλλον λογικό επόμενο να μπλέξει με το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Δυο δεκαετίες μετά, έχει αποδεχθεί τον εθισμό της με τα εικαστικά αφού όλα γύρω τους γυρίζουν: σκέψεις, λέξεις, ταξίδια, όλα. Μπορεί να βουρκώσει ανερυθρίαστα μπροστά σε ένα έργο τέχνης και νιώθει απέραντη ευγνωμοσύνη για κάθε συνέντευξη που της ανοίγει παράθυρα στη σκέψη. Έχει εργαστεί σε ευρείας κυκλοφορίας έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και από το δεύτερο μισό του 2017 έχει αναλάβει την αρχισυνταξία των Νέων της Τέχνης.

Έχει επιμεληθεί πολυάριθμες εκθέσεις σε γκαλερί και δημόσια ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Whitechapel Gallery. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να γίνει ο Επιμελητής Προγραμμάτων της Contemporary Art Society στο Λονδίνο, όπου διαμένει. Παλιός γνώριμος της αθηναϊκής σκηνής, αφού για πολλά χρόνια είχε το δικό του χώρο (THE APARTMENT, 2001-2011), έχει θητεύσει και στην Μπιενάλε της Αθήνας. Εκτός από Τα Νέα της Τέχνης, άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο Art Monthly και στο Flash Art.

Βασίλης Ντούπας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ

Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης και Θεωρία Αρχιτεκτονικής σε Ελλάδα και Αγγλία. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Soul, Art Review, Tank, Intersection και Next Level, όπως και με το Inside Story. Από το 2006 εργάζεται στο Βήμα και τα ένθετά του, κυρίως στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Το 2012 εκδόθηκε το βιβλίο της «Πρόσωπα» (εκδ. Πόλις), μια συλλογή από συνεντεύξεις με προσωπικότητες από το χώρο της λογοτεχνίας, των εικαστικών και του θεάτρου.

Μαριλένα Αστραπέλλου
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Iστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία & Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της. Ασχολείται συστηματικά με την επιμέλεια, συνεργαζόμενη με φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, κ.ά. Διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ κείμενά της περιλαμβάνονται σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά τέχνης, καθώς και στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

Χάρις Κανελλοπούλου
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΚΡΙΤΙΚΗ

Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής Bartlett (U.C.L.), είναι ιδρυτικό μέλος του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Pieris Architects (Αθήνα, Λονδίνο), το οποίο έχει κερδίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Διαθέτει βαθειά γνώση της αρχιτεκτονικής θεωρίας αλλά και πρακτικής, γι' αυτό επιλέγει για Τα Νέα της Τέχνης θέματα ανεξάρτητα από στιλιστικές τάσεις και μόδα, με κριτική σκοπιά, ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος για το παρόν και το μέλλον της αρχιτεκτονικής.

Πιέρος Πιερής
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ξέρει τον χώρο του πολιτισμού εκ των έσω έχοντας εργαστεί ως στέλεχος σε μεγάλες διοργανώσεις και φορείς (Art Athina, Outlook, ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας 2003 και 2007, Φουγάρο, Summer Nostos Festival, Ίδρυμα Schwarz κ.ά.). Εμπειρία που μοιράζεται διδάσκοντας πολιτιστική διαχείριση, αλλά και αρθρογραφώντας για τα οικονομικά του πολιτισμού και την αγορά της τέχνης. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτιστική Διαχείριση στο City University του Λονδίνου. Είναι διευθυντής της FKPCOLLECTIOΝ.

Αλέξανδρος Στάνας
ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Όσο σπούδαζε Ιστορία, Αρχαιολογία & Ιστορία της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), ήθελε να μάθει περισσότερα για την αγορά της τέχνης. Έτσι, συνέχισε μεταπτυχιακά στο Sotheby's Institute of Art και από τις λονδρέζικες φουάρ (LAPADA, Frieze) επέστρεψε στα ελληνικά δρώμενα με την 4η Μπιενάλε της Αθήνας και τις εκθέσεις του Οργανισμού ΝΕΟΝ, μέσω του οποίου συνεργάστηκε με το Marina Abramovic Institute. Ανήκει στη μόνιμη συντακτική ομάδα των Νέων της Τέχνης από το 2015.

Αννίτα Αποστολάκη
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Απόφοιτος με μεταπτυχιακό, της HBK (ΑΣΚΤ) Braunschweig, συνίδρυσε το 1995 την CHEAPART στην Αθήνα, αφού η εμπορική δομή των γκαλερί δεν του γέμισε το μάτι. Μετά την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου της CHEAPART, συνέβαλε στην ίδρυση των [TAF] The Art Foundation, Back to Athens Festival, AthensIntersection κ.ά. Έχοντας εκθέσει σε Ελλάδα και εξωτερικό και επιμεληθεί/συντονίσει πάνω από 300 εκθέσεις σε 25 χρόνια, συνέγραψε τα Savoir Vivre για καλλιτέχνες και Το Απεργοδρόμιο (2010 & 2016, εκδ. Μελάνι). Από το 2017 ανήκει στη νέα συντακτική ομάδα των Νέων της Τέχνης.

Γιώργος Γεωργακόπουλος
ΣΥΝΤΑΞΗ

Απόφοιτος της ΑΣΚΤ και του Πανεπιστημίου του Westminster, ήταν επί μακρόν Creative και Art Director σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες (Ogilvy Interactive Greece, Proximity zzdot κ.ά.). Είναι υπεύθυνη προβολής της CHEAPART και έχει συμβάλει στην ίδρυση, λειτουργία και επιμέλεια οργανισμών που αναδεικνύουν νέους καλλιτέχνες (TAF The Art Foundation, ARTWALL Project Space, Athens Intersection κ.ά.). Γι’ αυτούς αρθρογραφεί στα Νέα της Τέχνης, όπου ήταν αρχισυντάκτρια κατά το πρώτο μισό του 2017.

Φωτεινή Καπίρη
ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Εργάζεται ως arts project manager, διευθύντρια επικοινωνίας και γράφει για την τέχνη (με έμφαση στα νέα μέσα) για περισσότερα από δέκα χρόνια. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI Residency και έχει επιμεληθεί και οργανώσει εκθέσεις και εκδηλώσεις για την κινούμενη εικόνα, τη σύγχρονη τέχνη και τη βιωσιμότητα (ART21 NYC, Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Βιβλίου, Loop Barcelona, Kunstlerhaus Vienna κ.ά.). Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και η έρευνά της εστιάζει στη σχέση λογοτεχνίας, σύγχρονης τέχνης και social media.

Κίκα Κυριακάκου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο εικαστικά ερεθίσματα και από τα οικονομικά πέρασε στο χώρο της τέχνης. Σπούδασε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στο Sotheby’s Institute of Art και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου πραγματοποιεί το διδακτορικό του. Ξεκίνησε ως junior specialist μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στον οίκο Sotheby’s και υπήρξε Curatorial Fellow στη Whitechapel Gallery (Λονδίνο). Εργάζεται ως επιμελητής, σύμβουλος τέχνης και κριτικός, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους.

Δημήτρης Σπύρου
ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξεκίνησε για τοπογράφος αλλά τον κέρδισαν η γραφιστική και η διακόσμηση (Σχολή Δοξιάδη). Έχει συνεργαστεί με τα Βήμα Deco, Maison Decoration, Madame Figaro Maison κ.ά. και υπήρξε Creative Director στη ΔΕΣΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (Αθηνόραμα, Ευ, Alpha Guide) για 15 χρόνια αλλά και στο περιοδικό Eat me. Σε επίπεδο δημιουργικής επικοινωνίας έχει δουλέψει, μεταξύ άλλων, με τους Tsimaras Art Hotels και Lakis Gavalas, ενώ είχε και τη δική του γκαλερί για νέους δημιουργούς. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του Graphic Design και αρθρογραφεί για το Design.

Στέλιος Πενταρβάνης
DESIGN

Ζει, από το 2000, στο κέντρο της Αθήνας και πιστεύει στο «καμία ηθική χωρίς αισθητική». Περπατάει στις πόλεις ως αισθητηριακός flâneur. Σπούδασε κοινωνική θεολογία, φιλοσοφία και φιλοσοφία της επιστήμης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Άμστερνταμ. Από το 2007 δημοσιογραφεί και ασχολείται με την επικοινωνία, μεταφράζει βιβλία και επιμελείται εκδόσεις. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές (χωρίσεμεις [2009], δωμάτιο μικρών διακοπών [2012], λίγος χώρος για τον ξένο [2016], φτηνό κρεβάτι [2018]), ενώ ποιήματα και κριτικές του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες για περιοδικά και ανθολογίες.

Δημήτρης Αθηνάκης
URBAN CULTURE

Απόφοιτος των Πανεπιστημίων του Sheffield και του  Bath, αλλά και της ΑΑ (Λονδίνο), είναι βραβευμένη αρχιτέκτων και ιδρυτικό μέλος του γραφείου Pieris Architects. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε πολυάριθμα επιστημονικά περιοδικά του ελληνικού και διεθνούς τύπου, ενώ αρθρογραφεί μόνιμα στα Νέα της Τέχνης, κυρίως για θέματα τουρισμού, αειφορίας και ισότητας. Το 2016 απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στέλλα Πιερή
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Είναι σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης για ιδιωτικούς οργανισμούς στη Μεγ. Βρετανία, όπου διεξάγει έρευνα στα Πρότυπα Σχολεία, για την οποία πήρε υποτροφία από την Βρετανική Εκπαιδευτική Κοινότητα Ηγεσίας, Διοίκησης και Διαχείρισης (BELMAS). Πανεπιστημιακός σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Μεγ. Βρετανία, Κύπρο και Ελλάδα, είναι υποψήφια διδάκτωρ στο UCL. Στα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η αλληλεπίδραση της εκπαίδευσης με την αρχιτεκτονική και την τέχνη.

Εύα Σακελλαρίδη
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πριν ιδρύσει τη συμβουλευτική εταιρεία Ach Art Advisory το 2007, είχε δουλέψει για αρκετά χρόνια στην γκαλερί Xippas (Αθήνα - Παρίσι), ενώ υπήρξε και μέλος της ομάδας του τμήματος Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του 19ου Αιώνα & Ελληνικής Τέχνης στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s (Λονδίνο). Έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Τεχνών από το City University (Λονδίνο). Έχει επιμεληθεί πολυάριθμες εκθέσεις σε εικαστικά ιδρύματα και γκαλερί και από το 2010 είναι η επικεφαλής επιμελήτρια της ιδιωτικής λέσχης Salon de Bricolage.

Άννα Χατζηνάσιου
ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ