Στο ΥΠΠΟ περνά η οικία Παλαμά στην Πλάκα

Τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού με την εντολή της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη να εισαχθεί την Πέμπτη 27 Αυγούστου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων το θέμα για την «Άμεση εκκίνηση των κατά νόμο διαδικασιών για την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της οικίας Παλαμά, στη Πλάκα».

Το διώροφο κτίριο της οδού Περιάνδρου 5 οικοδομήθηκε στη δεκαετία 1920-1930, και φέρει χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου, με τα ακροκέραμα του γείσου του και τις σιδεριές στα μπαλκόνια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κωστής Παλαμάς αναγκάστηκε να μετακομίσει εκεί, μετά την έξωσή του από την κατοικία επί της οδού Ασκληπιού 3 (κτίριο που σήμερα δεν υπάρχει). Έζησε σε ένα από τα δύο διαμερίσματα του πάνω ορόφου με τη σύζυγό του Μαρία​ και την κόρη τους Ναυσικά, μαζί με άλλους ενοίκους. Εκεί έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του και άφησε και την τελευταία του πνοή, στις 27 Φεβρουαρίου 1943.

Όπως σημειώνει η Υπουργός Πολιτισμού στο έγγραφο της προς τον πρόεδρο του ΚΣΜΝ και γενικό γραμματέα Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, «Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται σήμερα σε τραγική κατάσταση διατήρησης, η οποία προσβάλλει όχι μόνον την μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, αλλά και τον ελληνικό λαό, δεδομένου ότι από την οικία του Παλαμά ξεκίνησε την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του, τον Φεβρουάριο του 1943, η αυθόρμητη αντίσταση του λαού στις δυνάμεις του Άξονα, καθώς χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν την σορό του ποιητή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο».

Να σημειωθεί πως το κτίριο έχει ανακηρυχθεί το 1999 «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» ενώ πάνω από την κύρια είσοδο του έχει τοποθετηθεί πλάκα που αναγράφει «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943».

«Είναι μία απόφαση που οφείλαμε στον Ποιητή αλλά και στους πολίτες που απαιτούν να του αποδοθεί η τιμή και η ευγνωμοσύνη των νεότερων γενεών. Σήμερα, κάνουμε πράξη αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Η οικία Παλαμά θα αποκατασταθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για να γίνει χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας» καταλήγει στο έγγραφο της η κα Μενδώνη.

Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα