Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), Mur magnétique jaune, Κίτρινος μαγνητικός τοίχος, 1976

Ίδρυμα Γουλανδρή: αφαίρεση στην Άνδρο, παιδικότητα στην Αθήνα

«Στην πλειονότητά τους οι καλλιτέχνες που συγκροτούν αυτό το αφιέρωμα είναι δημιουργοί που είχαν το σθένος να επιχειρούν υπερβάσεις και να αφουγκράζονται τα μηνύματα των καιρών, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη επιθυμία τους να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στο αποθεματικό της καταγωγής τους». Αυτά παραθέτει στο σημείωμα που συνοδεύει την αναγγελία της έκθεσης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή στην Άνδρο ο επιμελητής της έκθεσης «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Από αύριο, 1η Ιουλίου, και έως τις 27 Σεπτεμβρίου, στο καθιερωμένο θερινό ραντεβού στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, το Ίδρυμα Γουλανδρή παρουσιάζει φέτος τις αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών διακριθέντων στην αλλοδαπή. Πρόκειται για έργα από τη συλλογή του ιδρύματος, από καλλιτέχνες όπως οι Chryssa (Χρύσα Βαρδέα), Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θάνος Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής (Electros), ΝάσοςΔάφνης, Κώστας Ανδρέου, George Negroponte, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, Άλκης Πιερράκος, ΆρηςΚουτρουλής, Lynda Benglis.

Chryssa (Χρύσα Βαρδέα), London Cityscape – Picadilly Circus I, 1989

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, «η θεματική που ορίσαμε αφορά αποκλειστικά καλλιτέχνες οι οποίοι εν μέσω πολλών δυσκολιών, άλλοι από ιδιοσυγκρασιακή αφαιρετική ροπή και άλλοι εξ ανάγκης κινούμενοι, αποφάσισαν να δοκιμαστούν στα αφαιρετικά κρατούντα της εποχής τους. Ορισμένοι, εκ των συγκυριών αγόμενοι, αποφάσισαν την έξοδο από τον γενέθλιο τόπο προσδοκώντας ελευθερία δράσης και σκέψης και αναζητώντας μερίδιο στα πρωτοποριακά τεκταινόμενα των καιρών. Άλλοι, λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων, κυριολεκτικά εξαναγκάστηκαν σε εκπατρισμό προκειμένου να αποφύγουν διώξεις και κατατρεγμούς. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του μεταγωγικού πλοίου τύπου Liberty, του γνωστού “Ματαρόα”, που σε πολλούς προσέφερε τον πλου προς την ελευθερία και παρέμεινε ιστορική αναφορά αυτής της ψυχικά επώδυνης και βιωματικά επίπονης περιπέτειας».

Στην Αθήνα

Η ανοικτή πρόσκληση προς τα παιδιά, εν μέσω κατ’ οίκον περιορισμού λόγω της πανδημίας, που απηύθυνε το Ίδρυμα Γουλανδρή ζητούσε από τους μικρούς φίλους του μουσείου να θέσουν σε εγρήγορση τη φαντασία τους. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, που έγινε στο πλαίσιο των ψηφιακών δραστηριοτήτων του μουσείου στην Αθήνα.

Αρσένιος Μιχαλόπουλος, 15 ετών, Αυτοπροσωπογραφία

Τα έργα που κατατέθηκαν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, το οποίο αποφάσισε να οργανώσει και φυσική έκθεση, που ξεκινά επίσης αύριο, 1η Ιουλίου, τώρα που αργά και σταθερά αποκαθίσταται η λειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας. Όπως λένε οι συντελεστές της έκθεσης, «το εύρος της παιδικής φαντασίας, ο τρόπος της εικαστικής απόδοσης, τα μέσα με τα οποία εκφράστηκαν [τα παιδιά], η αισθητική τέρψη που μας προκάλεσαν μας οδήγησαν στη σκέψη να οργανώσουμε μια έκθεση με νόρμες και κριτήρια που επιβάλλονται οργανωτικά σε εκδηλώσεις μουσειακών αξιώσεων και με τις ανάλογες εκθεσιακές υποδομές. Προς τούτο, ασμένως διαθέτουμε τον όροφο των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, όπου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε τους μικρούς ταλαντούχους καλλιτέχνες με τις οικογένειες και τους φίλους τους, να τους ευχαριστήσουμε για τις εκπλήξεις που μας επιφύλαξαν, να τους συγχαρούμε και να τους ενθαρρύνουμε για περαιτέρω επιδόσεις. Η επίσκεψη σε αυτό το αφιέρωμα θα είναι μια διαδρομή στην παιδική φαντασία και μια εμπειρία κοινωνικής αποστασιοποίησης, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από την παιδική φαντασιακή πρόσληψη και δημιουργικότητα. Αυτό που θα συγκρατήσουμε είναι το ένστικτο των παιδιών και η εύστοχη ματιά τους σε γεγονότα που όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, βιώσαμε μέσα στη δίνη της πανδημικής αγωνίας». 

Ελένη Υακίνθη Αρβανιτίδου, 13 ετών, Απογευματινή απόλαυση

Άνδρος: Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου έως 27 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οδός Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος 845 00, T. 22820 22444
Αθήνα: Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, 106 74 Αθήνα, Τ: 210 7252896, www.goulandris.gr

Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα